Skip to main content

FOLK – fra rasetyper til DNA-sekvenser

 • Foto: Åsa Maria Mikkelsen

  Foto: Åsa Maria Mikkelsen

 • Foto: Åsa Maria Mikkelsen

  Foto: Åsa Maria Mikkelsen

 • Foto: Åsa Maria Mikkelsen

  Foto: Åsa Maria Mikkelsen

 • Foto: Åsa Maria Mikkelsen

  Foto: Åsa Maria Mikkelsen

 • Von Luschan's chromatic scale

  Von Luschan's chromatic scale. Foto: Norsk Teknisk Museum

 • Inger Nikolaisdatter Tjikkom (f. 1879), med barna Sara og Peder. Foto: Johan Brun/Tromsø universitet: Tromsø museum og Árran: Lulesamisk senter.

  Inger Nikolaisdatter Tjikkom (f. 1879), med barna Sara og Peder. Foto: Johan Brun/Tromsø universitet: Tromsø museum og Árran: Lulesamisk senter.

FOLK – fra rasetyper til DNA-sekvenser

Opp igjennom tidene har mennesker blitt gruppert etter utseende. Fra disse fysiske trekkene dro vi konklusjoner om hva vi kunne forvente oss av adferd og oppførsel. Utallige studier har vært gjort; vitenskapelige arbeider på evolusjon og variasjon, opprinnelser og historier. Utstillingen FOLK inviterer deg til å studere eksempler på fortidens raseforskning og dagens genforskning om menneskelig biologisk variasjon.

I FOLK får du utforske samspillet mellom vitenskap, på den ene siden, og samfunn og kultur på den andre: Teknologiske muligheter, ulike forhold til helse og medisin, politisk og økonomisk ulikhet, og raseideologiske forestillinger. Hva slags konsekvenser kan denne forskningen få for samfunnet? Og for enkeltmenneskene?

Opplev utstillingen på egen hånd, eller som deltager på en av våre tematiske omvisninger. Det er også mulig å booke gruppeomvisning og skoleopplegg via skoletjenesten. Velkommen!

 

OBS: Utstillingen er nå avsluttet. Den ble vist fra 21. mars 2018 til 15. desember 2019 på Norsk Teknisk Museum.

 

FOLK finissage: Vi er norden

Siste arrangement:

Utstillingen ble avsluttet med en sterk og interaktiv forestilling om dekolonialisering. Den utleder nye spørsmål om hvordan vår kolonialistiske historie påvirker livene våre nå.

Mer om forestillingen: Et langt utforskningsarbeid kulminerer i en performance lecture på Teknisk museum. Den kjente kunstneren, norsk-gambiske Camara Lundestad Joof, har gått sammen med den danske koreografen Ingrid Tranum Velazques, den grønlandske poeten Aka Niviâna og den finsk-samiske skulptøren Stina Aletta Aikio for å utvikle prosjektet.

Dato/tid: lørdag 14. desember 2019, kl. 16-18
Se eventet på Facebook

Projecting guilt

Arrangement i siste uke av utstillingsperioden:

Projecting guilt er en skulpturell installasjon som tar form gjennom seks dager av kunstneren Aksel Ree.

I arbeidet forenes skulpturelle, romlige og performative aspekter, for å drøfte og utforske tanker om projisering av skyld.  I tilknytning til FOLK-utstillingen trekker arbeidet koblinger til den systematiske undertrykkelsen av minoriteter og folkegrupper, underbygd og legitimert av "vitenskap" med politiske og ideologiske føringer, og hvordan sporene av slike handlinger tas med videre og inn i samtiden. Motivasjonen bak arbeidet er å forme en kontekst som gir publikum frihet til å tolke og reflektere rundt deres rolle i utstillingen, og hvordan dette kan legge grunnlag for ny betydning.

Dato: 10.–15. desember 2019
Se eventet på Facebook

Internasjonal pris for FOLK-utstillingen

British Society for the History of Science (BSHS) har delt ut sine prestisjetunge museumspriser for 2018, og prisen for beste utstilling i kategorien store utstillinger, gikk til Teknisk museum og utstillingen FOLK – fra rasetyper til DNA-sekvenser.

Utstillingens temaområder

Å samle og stille ut

Utforsk stereotypisering, romantisering og vurdering av folk og kulturer i fortid, nåtid og fremtid.

Å måle og klassifisere

Utforsk aktører, institusjoner, vitenskapelige teorier og instrumenter som har vært involvert i å måle og klassifisere menneskers kropper.

Å inkludere og ekskludere

Se hvordan raseforskning bidro til å kategorisere folk som “oss” og “de andre”

Vitenskapelig rasisme

Undersøk hvordan raseideer var vevd inn i vitenskap og politikk fra rasehygienens storhetstid på begynnelsen av 1900-tallet til nazistenes politikk for raserenhet og folkemord.

Vitenskapelig antirasisme

Få innblikk i forskeres, aktivisters og politikeres kamp mot rasismen fra 1940-tallet.

Skjermdump fra filmen "Drøfting: Menneskelig mangfold, rase og rasisme idag", produsert av Norsk Teknisk Museum til utstillingen FOLK.

DNA-typing

Få innsikt i vår tids vitenskapelige syn på menneskelig biologisk mangfold og bli med i diskusjonen om muligheter og utfordringer i slik vitenskap.